Zielone liście – bomba zdrowotna, po którą musisz sięgnąć

Zielone liście to jedne z najzdrowszych warzyw, jakie możemy kupić. Pomimo swoich zdrowotnych właściwości bywają niedoceniane i pomijane, a to duży błąd!

Liściastych, zielonych warzyw jest bardzo wiele, wybierać można zależnie od swoich preferencji szpinak, jarmuż, rukola, roszponka, natka pietruszki, liście buraka, pokrzywa, różne rodzaje sałat i kapust. To tylko niektóre z nich. Wykorzystać możemy je do sałatek, zup, lub przygotować z nich pesto.

Dlaczego zielone warzywa są zdrowe?

Korzyści niesionych przez zielone liście jest naprawdę dużo. Są niskokaloryczne, jednocześnie posiadając wiele błonnika, co sprzyja utrzymaniu prawidłowej wagi. Zawierają wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych, wśród których najważniejsze są:

Przeciwutleniacze (antyoksydanty) – opóźniają starzenie i chronią przed rakiem, neutralizując wolne rodniki. Przeciwutleniacze działają również korzystnie na układ odpornościowy. Antyoksydanty zawarte w zielonych liściach to przede wszystkim: karotenoidy (prekursor witaminy A), witaminy E i C.

Wapń – niezbędny dla każdego człowieka zapewnia m.in. zdrowie kości i zębów. Bierze udział przy krzepnięciu krwi, pracy mięśni oraz wydzielaniu hormonów i enzymów.

Fitozwiązki – mają działanie przeciwzapalne i odpornościowe. Stanowią ochronę przed rakiem, przeciwdziałają wirusom, bakteriom i grzybom. Usprawniają przepływ krwi, mają działanie przeciwzakrzepowe i obniżają poziom cholesterolu. Jednym z fitozwiązków jest chlorofil.

Chlorofil – poprawia odponorność i stanowi nośnik tlenu w naszym organiźmie.

Zobacz również

Comments

comments