Zdrowe usta wiosną – jak o nie zadbać?

Prawdziwa wiosna z piękną słoneczną pogodą czai się tuż za rogiem. Jest to zatem doskonały moment, aby zadbać o usta, chroniąc je przed zgubnym działaniem promieni UV.
Oprócz oczywistych pomadek ochronnych, warto skorzystać z naturalnych metod, które zapewnią ustom doskonałą ochronę i pielęgnację.

1. Peeling z kawy i miodu
Suchych skórek pojawiających się na ustach pozbędziemy się z wykorzystaniem zmielonych ziarenek kawy lub cukru zmieszanego z miodem. Wymieszane składniki powoli, okrężnymi ruchami należy wmasować w usta. To doskonały i naturalny sposób na pozbycie się martwego naskórka.



2. Woda źródłem życia
Prawidłowe nawilżenie to w ciepłe wiosenne i letnie dni podstawa. Nawilżać jednak trzeba nie tylko od zewnątrz, ale i od środka. Dwa litry wody dziennie to niezbędna, minimalna ilość wody, którą należy wypić. Jeśli temperatura latem stanie się wyjątkowo dokuczliwa – pić należy jeszcze więcej! Dzięki wodzie usta nie będą suche.

3. Zdrowa dieta
Usta pierzchną również ze względu na niedobór składników odżywczych. Najważniejsze są: żelazo, witamina A i witaminy z grupy B. Pomocne tu będą roślin strączkowe, wątróbka, sok z marchwi, szpinak oraz nabiał, uwzględnione w codziennej diecie.

4. Mniej kawy
Kawa wypłukuje z organizmu magnez, które brak ma niekorzystny wpływ na stan naszych ust. Jeśli nie wyobrażasz sobie dnia bez kilku filiżanek kawy, należy zadbać o uzupełnienie tego pierwiastka w diecie.

5. Ostre przyprawy odpadają
Ostre przyprawy mogą podrażniać usta, co w połączeniu wystawieniem na słońce i wyższymi temperaturami może prowadzić do ich wysychania i pierzchnięcia. W okresie wiosenno-letnim warto je ograniczyć.

Dodatkowo warto pamiętać o kilku prostych zadach, które pomogą utrzymać usta w dobrym stanie:
– nie oblizywać ust – spierzchnięte usta w efekcie będą wyglądały jeszcze gorzej
– nie przygryzać – w oczywisty sposób powoduje to podrażnienia
– po myciu zębów pomasować usta miękką szczoteczką – pobudzi to w nich krążenie, będą wyglądały lepiej

Zobacz również

Comments

comments