Jadalna kropla wody, czyli deser bez kalorii

Wygląda jak duża kropla wody choć w rzeczywistości jest deserem.  To nowy trend kulinarny który opanował Nowy Jork. Przywędrował z Japonii za sprawą szefa kuchni Darrena Wonga. Deser jest bardzo delikatny . Musi być zjedzony w 30 min. po przygotowaniu inaczej zamieni się w słodką kałużę wody. Samo ciastko wykonane jest z agaru ( roślinnego odpowiednika żelatyny) mączki sojowej oraz kilku innych składników które pozostają tajemnicą autora.

jadalna kropla wody

Najważniejsza w tym deserze jest forma i konsystencja dzięki której pretenduje do jednego z najpiękniejszych deserów świata. Niezaprzeczalną zaletą jest to że nie posiada on kalorii ani glutenu.  Smak jest bardzo delikatny, lekko słodkawy dlatego podawany jest z dodatkami. Najczęściej są to słodka cukrowa melasa oraz kinako czyli prażona mąka o orzechowym posmaku.

Zobacz również

Komentarze

komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *