Błonnik – niedoceniany, a dobroczynny. Najlepsze produkty z błonnikiem.

Błonnik to nieoceniony (i często niedoceniany) składnik odżywczy, niosący ze sobą wiele korzyści. Jakie ma działanie, jak możemy dostarczyć go do organizmu?

Błonnik należy do węglowodanów złożonych, najczęściej pochodzenia roślinnego, nieulegających trawieniu, ale zarazem niezwykle cennych i ważnych. Błonnik zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru mózgu, nadciśnienia tętniczego i chorób serca. W znacznym stopniu pobudza i przyspiesza procesy trawienne. Pożywienie bogate w błonnik cechuje się dużą objętością i wywołuje uczucie sytości. Z tego względu bardzo często stosowane jest w planowaniu diet odchudzających.



Błonnik występuje w dwóch postaciach; rozpuszczalnej i nierozpuszczalnej, a większość produktów pochodzenia roślinnego zawiera mieszaninę tych dwóch. Cechą błonnika jest zdolność wchłaniania wody, dzięki czemu już w ustach stymuluje wydzielania śliny i wymusza lepsze rozgryzania i formowanie pokarmu. W żołądku błonnik przyjmuje postać żelową, co spowalnia trawienie i w rezultacie pomaga obniżyć poziom cholesterolu i glukozy we krwi. Szybkość trawienia ma wpływ na uczucie sytości, co w oczywisty sposób może wpłynąć na naszą dietę.

Błonnik spożyty w zbyt dużych ilościach może jednak niekorzystnie wpłynąć na przyswajanie innych składników pokarmowych i minerałów. Kobiety poniżej 50 roku życia powinny codziennie przyjąć 25 gramów błonnika, mężczyźni 38 gramów. Powyżej 50 lat należy spożyć odpowiednio 21 i 30 gram.

W jakich produktach można znaleźć najwięcej błonnika? 

1. Groch łuskany (26 g błonnika/100 g)
2. Soczewica (8 g błonnika/100g)
3. Czarna fasola (16 g błonnika/100 g)
4. Biała fasola (15,7 g błonnika/100g)
5. Karczochy (5 g błonnika/100 g)
6. Groszek zielony (6 g błonnika/100g)
7. Brokuły (2,6 g błonnika/100g)
8. Brukselka (3,8 błonnika/100g)
9. Maliny (7 g błonnika/100g)
10. Jeżyny (5,3 g błonnika/100g)
11. Awokado (7 g błonnika/100g)
12. Kasza jęczmienna perłowa (7,6 g błonnika/100g)
13. Płatki owsiane (6,9 g błonnika/100g)
14. Otręby pszenne (42,4 g błonnika/100g)
15. Suszone brzoskwinie (14,3 g błonnika/100g)
16. Migdały (12,9 g błonnika/100g)
17. Soja (15,7 g błonnika/100g)

Spożywając produkty o dużej zawartości błonnika należy pamiętać o odpowiednim nawodnieniu organizmu. W przeciwnym wypadku może dojść do zaparć.

Zobacz również

Comments

comments