Aloes – samo zdrowie ukryte w kolczastych liściach

Aloes to niezwykle bogate źródło wielu cennych dla zdrowia substancji. Można go wykorzystać w kuchni, często pojawia się również w kosmetykach.

Doniczkowa odmiana aloesu niemal w niczym nie jest podobna do swoich gigantycznych odpowiedników rosnących m.in. na Wyspach Kanaryjskich i Madagaskarze. Jednak mięsiste liście są równie wartościowe i zawierają wszystko co najlepsze w aloesie.

Z liści aloesu można uzyskać dwie substancje: żel aloesowy i alonę. Żel aloesowy charakteryzuje się bardzo dużą zawartością śluzu, występują w nim polisacharydy, glikoproteiny, kwas salicylowy, terpeny i fitosterole. Pozyskiwany jest z liści bez skórki. Zwiększa odporność, łagodzi stany zapalne, ma działanie odkażające. Może być stosowany zarówno zewnętrznie na skórę jak i na błony śluzowe. Alona natomiast to sok wyciekający z naciętych liści i wysuszony naturalnie. W jego skład wchodzą związki o nazwie antrachinony, które mają działanie przeczyszczające, a dodatkowo zwiększają wydzielanie soków trawiennych: soku żołądkowego i żółci.

Aloes jest niezwykle pomocny w leczeniu oparzeń. Nacięty, lub zgnieciony liść przyłożony do rany znacznie przyspieszy proces gojenia. Maści aloesowe i wyciągi sprawdzają się w wielu chorobach i problemach skóry. Przynoszą ulgę przy odleżynach i owrzodzeniach, pomagają przy ranach popromiennych. Aloes zawiera anty-prostaglandyny, hamujące procesy zapalne i działają przeciwbólowo. Preparaty aloesowe są często polecane przy nerwobólach i reumatyzmie.

Aloes znajduje również szerokie zastosowanie w kuchni. Bardzo popularny jest sok aloesowy uzyskiwany przez zmielenie (bardzo drobno) liści aloesu. Sok aloesowy można pić sam, ale także łączyć z alkoholem – dobrze sprawdza się jako dodatek do brandy.



Sok aloesowy można połączyć również z cytrusami. Pęk liści aloesu umieszczamy na jedną dobę w lodówce. Po wyjęciu obcinamy brzegi z kolcami i wydrążamy miąższ. Całość mieszamy z sokiem z cytrusów (pomarańczowy, grejpfrutowy, cytrynowy) i miksujemy. Tak otrzymany, sok będzie dość gęsty i zawiesisty. Można go odcedzić, lub przetrzeć przez sitko, a następnie przelać do pojemnika z ciemnego szkła i umieścić w lodówce. Do spożycia będzie się nadawał przez tydzień.

Liście aloesu można wykorzystać do sałatek. Koniecznie trzeba usunąć kolce, a po pokrojeniu ich w kostkę wrzucamy do dowolnej sałatki, zależnie od naszych preferencji.

Miksując aloes np. z melonem i dodatkiem wody otrzymamy orzeźwiający napój na ciepłe dni.

Z wykorzystaniem, aloesu można przygotować doskonałe wino na wzmocnienie organizmu. Potrzebować będziemy:

  • 50 dag liści aloesu
  • 1/2 l wytrawnego czerwonego wina
  • 3 łyżki miodu
  • 4 łyżki spirytusu

Liście dokładnie umyć, wysuszyć i w papierowej torebce na tydzień umieścić w lodówce. Po upływie tygodnia liście drobno posiekać, dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać, szczelnie zamknąć i odstawić do ciemnego miejsca. Po 4 – 5 dniach przecedzić (np. przez płótno). Wino jest gotowe. Przechowywać je należy w lodówce.
Wino z aloesem ma działanie wzmacniające. W pierwszym tygodniu kuracji można pić 3 razy dziennie po łyżeczce na godzinę przed posiłkiem. Potem przez 4 tygodnie po łyżce stołowej, a w kolejnych tygodniach wrócić do łyżeczce.

Aloesu powinny unikać kobiety w ciąży, gdyż w skrajnych przypadkach może prowadzić do poronień!

Aloes jest sukulentem, co oznacza, że magazynuje w swoich tkankach wodę. Dzięki temu bardzo dobrze znosi suszę. Lubi stanowisko słoneczne. Ziemia do hodowli aloesu powinna być piaszczysto-gliniasta, a podlewanie umiarkowane. Aloes stosowany do celów leczniczych, powinien mieć przynajmniej 3 lata, a jej liście ok. 20 cm. Na tydzień przed zbiorem zaleca się przestań aloes podlewać.

Aloes można wykorzystać również w kosmetykach, o czym napiszemy w osobnym artykule.

Zobacz również

Comments

comments