8 powodów, dla których warto jeść czekoladę

Czekolada nie kojarzy się z czymś zdrowym, a raczej z pyszną przekąską, deserem. Jak się okazuje ma ona jednak wiele zalet, o których większość z pewnością nawet by nie pomyślała!

Czekolada źródłem przeciwutleniaczy

Nasiona kakaowca zawierają duże ilości przeciwutleniaczy, o podobnym działaniu jak te zawarte w zielonej herbacie i czerwonym winie. Zmniejszają one ryzyko wystąpienia wielu chorób, w tym chorób serca i niektórych nowotworów. Przeciwutleniacze znajdują się oczywiście również w czekoladzie (produkowanej z masy kakaowej). Warunkiem jest oczywiście wysoka zawartość kakao w czekoladzie. Najlepszym wyborem jest więc czekolada gorzka.

Czekolada na nadciśnienie

Przeciwutleniacze wpływają również na obniżenia ciśnienia tętniczego krwi. Działanie to jest możliwe również dzięki obecności w czekoladzie teobrominy pomagającej pozbyć się z organizmu nadmiaru płynów. Tutaj również najlepiej zadziała czekolada gorzka, dzięki dużej ilości przeciwutleniaczy, a jednocześnie małej ilości cukru i białek mlecznych.

Czekolada bez złego cukru

Gorzka czekolada zawiera stosunkowo niewielkie ilości cukru, co jest oczywistą zaletą. Istnieją gatunki czekolady, które zawierają około 20g węglowodanów w 100g. Dlatego na deser z gorzkiej czekolady pozwolić sobie mogą nawet osoby odchudzające się, lub będące na diecie niskowęglowej.

Czekolada na poprawę nastroju

Choć podstawy naukowe nie są do końca jasne, nie ulega wątpliwości, że już kilka kostek czekolady jest w stanie skutecznie poprawić nastrój. Badania wskazują na różne czynniki, które powodują ten efekt. Jedne mówią o obecności związków z grupy kannabinoidów, takich jak anandamid (AEA). Inne wskazują obecność kofeiny, teobrominy, tyraminy, fenyloetyloamina i cukru. A może to po prostu jej cudowny smak poprawia nam nastrój…

Czekolada przeciwbiegunkowa

Czekolada ma właściwości zapierające, co oczywiście nie zawsze i nie dla każdego będzie zaletą, w pewnych sytuacjach można jednak z tej wiedzy skorzystać. Czekolada powoduje zwiększony pobór wody z niższych odcinków jelit, co potrafi całkiem skutecznie zadziałać przeciwbiegunkowo.

Czekolada w walce z kaszlem

Po raz kolejny najlepsze efekty przyniesie czekolada gorzka. Innego rodzaju czekolady nie wykazują działania przeciwkaszlowego. Badania potwierdzają, że gorzka czekolada jest równie skuteczna jak środki farmaceutyczne zawierające kodeinę. W przypadku przeziębienia możemy zatem śmiało sięgnąć po tabliczkę czekolady.

Czekolada w ochronie przed słońcem

Gorzka czekolada ze względu na dużą zawartość flawonoidów, będących naturalnym filtrem przeciwsłonecznych, może stanowić doskonały dodatek do kupowanych w drogeriach kremów i mleczek. Ochrona jest możliwa również dzięki właściwościom kakao – stymuluje ono przepływ krwi w skórze i tkankach podskórnych, przy okazji zwiększając gęstość i nawilżenie skóry

Czekolada na zdrowsze zęby

Co prawda cukier zawarty w słodyczach może prowadzić do próchnicy, ale zawarte w czekoladzie kakao ma działania antybakteryjne i hamuje tworzenie się kamienia nazębnego!

Zobacz również

Comments

comments